Video's https://strato-editor.com/.cm4all/widgetres.php/com.cm4all.wdn.social.Youtube/images/thumbnail.svg


 

Informatieve video's voor het programma werken met baby's

 

All You Can Learn | Bekijk ons aanbod en de kosten


Tillen en dragen van een kind in de kinderopvang - werken met baby's






 


Onderstaande een filmpje over hoe je een baby een fijne buikmassage kan geven. Bij darmkrampjes

  1. Met de klok mee rondjes draaien om de navel
  2. Spiraal - klein rondje rondom de navel tot onderaan de ribbenboog.
  3.  Hand over hand - zonnetje maantje
  4. Schepende beweging vanaf onderaan de navel tot onderaan de buik, adem in bij het scheppen naar onderen. Adem uit bij het terug rollen van de hand.
  5. Knietjes richting de buik - lucht kan ontsnappen.



Verschonen van je baby.

  • Voorkeur is roterend aan- en uitkleden, vooral bij de kleinere baby's.
  • Niet de voetjes optillen tijdens het verschonen. 
  • Maak gebruik van de reflexen die de baby heeft. 
  • Vertel wat je gaat doen.
  • Benoem wat je ziet aan de non verbale lichaamstaal van de baby.
  • Neem de tijd en ben er met een volle aandacht bij. 
  • Houd je baby dichtbij je als je de baby oppakt of neerlegt.


Verschonen en aankleden van je baby als het nog jonger is dan 9 maanden. Hiervoor wordt aanbevolen om  roterend aan- en uit te kleden en dus ook de luier te verschonen. Als ze 9 maanden of ouder zijn worden de baby's bewegelijker en zal deze manier van aan- en uitkleden uitdagender worden. Wat ook tijdens deze leeftijd nog steeds belangrijk is om de baby te vertellen wat je gaat doen en benoem ook wat je non verbaal aan de lichaamstaal van de baby afleest. Ga ook op deze leeftijd nog steeds niet de benen van de baby vasthouden en zo de billen omhoog doen om een pamper eronder te krijgen. Door zoals bovenstaande filmpje te handelen zal de baby zelfstandig meewerken aan het verschonen van de luier. Daarnaast heb je op deze manier ook respect voor de autonomie van de baby. Neem vooral de tijd tijdens het verschonen, dit is ook echt even een 1 op 1 momtentje voor jouw en de baby. Op de kinderopvang is dit ook wel het moment waar de baby even volledige aandacht van de leidster krijgt. Het is tevens belangrijk om niet te denken aan alle lijstjes die je nog moet afwerken. De baby voelt wat jij voelt, je kan dan net zo goed een kopje thee in de vaatwasser zetten. 


Draaiend of roterend verzorgen is een techniek om op een gezonde en veilige manier om te gaan met je baby. 
De kern van het draaiend verzorgen wordt gevormd door de behoefte van je baby aan een ronde, gebogen houding. Door tijdens alle handelingen daarvan uit te gaan en die handelingen op een draaiende manier uit te voeren, verminder je stress en spanning bij de baby.  Je maakt bij draaiend verzorgen gebruik van de instinctieve beweegreflexen van je baby. Door bijvoorbeeld je rechterhand onder de linkerbil en je duim in de lies van je baby te plaatsen, draait baby zelf zijn hoofd en lijfje mee.  Bovendien is deze natuurlijke beweging veel gezonder en veiliger dan het optillen aan de voetjes, zoals ook wel gebeurt. Je voorkomt immers een onnatuurlijke belasting van de heupjes. Een bijkomend voordeel van draaiend verzorgen is dat je de motorische ontwikkeling en het evenwichtsgevoel van je baby stimuleert.


Algemene video's

5 jaar lang heb ik trainingen verzorgd via de door mijzelf opgezette Mama Academy Nederland. Net voor de corona van 2020 heb ik de Mama Academy Nederland verkocht. 


Groeien doe je samen was voorheen Praktijk voor Moeder en Kind. Tevens organiseerde wij de 9 maanden beurs Friesland in de 2 gemeenten Jirnsum en in het WTC Hotel Leeuwarden, later ook in het Hanze Plaza in Groningen.




In mei 2015 hebben wij een jaar lang Mama Café's gedraaid in Jirnsum, Joure en Sneek.


Kinderopvang Boartershiem, waar ik werkzaam ben vanaf 2016

( Manager kinderopvang, coach / beleidsmedewerker en voorheen ook werkzaam op de groep )


bol.com | Gijs gaat op reis, Mariska Bogaerds | 9789083094618 | Boeken